Nyheder

Ser dine Bambus triste ud? Så har du måske en af de gamle Bambus sorter…

Bambusplanteskolen får lige nu flere henvendelser vedrørende Bambus som er stoppet med at vokse, de ser triste og gule ud i bladene. Så måske har du en af de gamle indavlede bambussorter?

Den første bambus plante i Danmark

Det hele startede med, at Axel Olsen kom hjem med et eksemplar af Fargesia Muriele til Geografisk have i Kolding. Herefter blev den oprindelige plante delt, primært af Dansk Bambuskultur i Fredensborg, og solgt til næsten alle danske haver. I 1980’erne var den en af de mest almindelig bambusplanter i danske haver. Den var ideel til læ og afskærmning.

Bambus blomstrede i midt 90’erne

Bambus blomstrer med et mellemrum på 50-100 år og dør derefter. Det skete for langt de fleste af den gamle sort fra Geografisk have i årene 1994 til 1998. Fra den oprindelige bambusplante kom en del nye sorter eks. Super Jumbo fra Bambusplanteskolen og Hareskov fra Dansk Bambuskultur og en række andre sorter. Dog havde Thymes planteskole en blomstring allerede 15-20 år før i 1976. 

Ud af frøplanterne fra denne blomstring, blev udvalgt sorterne Jumbo, Bimbo og Simba. De sorter er nu næsten 50 år gamle. Her i Bambusplanteskolen sælger vi ikke mere sorterne Jumbo, Bimbo og Simba til private. I øvrigt er vi også holdt op med at sælge Super Jumbo. Den er godt nok er 15-20 år yngre og derfor burde Super Jumbo kunne holde nogle år endnu, før de blomstrer.

Indavl

Der er dog et andet problem med sorterne, som vi fremavlede efter blomstringen fra 1995. De er alle indavlede dvs. at de er bestøvet af sig selv. I begyndelsen groede de fint, men efterhånden er de svære at få til at gro og de bliver nemt gule og kedelige. På bambusplanteskolen er vi holdt op med at producere dem.

Nye sorter

Vi sælger kun de nye sorter fra serien Wellborn Africa Bambus og Nitida typerne Volcano, Blackpearl og Wintherjoy. De er alle fremmedbestøvet og vitale. Fra serien Wellborn Bambus producere vi fire sorter og flere kommer til. Alle har forskellige fremtoning, så der er meget mere at vælge i mellem.

Bambus krøller bladene

Det er helt normalt at bambus krøller bladene sammen. Det sker især ved direkte sol og høj varme. Det er ret smart faktisk, for bambus planten forsvarer sig ved at rulle bladene sammen og derved mindskes fordampningen (overflade på bladene bliver mindre). Men husk at vande dine bambus for planten har det bedst, når jorden er let fugtig. Og når bambus har fået tilpas med vand, folder den bladene ud igen.

Mest stillede spørgsmål om bambus

Vi modtager jævnligt mange spørgsmål, der henvender sig til plantning og vækst af bambus. Her finder du dem, der ofte går igen:

Plantning af bambus på friland

Bambus kan udvikle sig til en smuk busket plante, hvis den står alene i haven og får plads til at udvikle sig. Bambus kan lide varm og veldrænet jord. Sørg for at jorden i plantehullet er løsnet godt. Hvis jorden er kørt sammen, fra spor af maskiner, skal den hårde sål/overflade løsnes godt, evt. grubbes.

Det er en fordel at blande 10-20 % ren spagnum (uden kalk) i jorden, når man planter. Potteklumpen plantes ikke for dybt i jorden. Klumpen dækkes med ca. 1 cm jord. Bambussen vandes godt med en god grundvanding, så jorden falder godt til omkring potteklumpen. Bambus gødes 2-3 gange om året. Evt. på samme måde, som du gøder din græsplæne.

Plantning af bambus i krukke/blomsterkasser

Krukken skal have hul i bunden, så bambussen ikke kommer til at soppe i vand. Først laver man et lille drænlag i bunden af krukken evt. af lecakugler. Bambus plantes i ren spagnum, uden tilsætning af kalk. Brug f.eks. Rododendrun spagnum. Potteklumpen dækkes kun med ½- 1 cm spagnum. Bambussen skal passes med vand og gødning gennem hele vækstsæsonen. Gødning gives 2 til 3 gange om året.

Man kan bruge alle sorterne fra Well Born Africa serien, men især bambus sorterne Vulcano og Black Pearl er særdeles dekorative med sine sorte stammer og velegnet til plantning i krukke.

Vulcano bliver 1–1,5 m, hvis man planter den i jorden. Mens den i krukker bliver lille og tæt. Black Pearl bliver 1,5–2 m, hvis den plantes i haven. Den holder sig lav og tæt i potter, men bliver dog lidt højere end Vulcano.

Holdbarhed af bambus i krukke/plantekasse er ikke evig. Da rødderne har begrænset med plads kan de ikke udvikle sig som på friland og dette begrænser væksten. Afhængig af frost og krukkens dræn kan man risikere bambus ikke overvintre, men vi har dog gode erfaringer med, at bambus sagtens kan klare det i 3-4 år ved god pasning og hvis vinteren er mild. Husk også at vande dine krukker/plantekasser om vinteren – dette glemmer mange.

Plantning af bambus til hæk

En bambus er velegnet som hæk mod nabo og i skel. Planter på ca. 150 cm skal plantes med ca. 80-100 cm afstand, afhængig af hvor tæt du vil have hækken og hvor hurtigt. Regn med 1 plante pr. meter + en i hver ende. Bambus kræver ikke lige så meget vedligeholdelse som en f.eks. liguster- og bøgehæk. Der går ca. 2-3 år så har du en tæt hæk, hvis den er passet korrekt. Det første år, skal man sørge for jorden er passende fugtig og hvis der ikke kommer vand naturligt, skal den vandes. Hækken skal gødes 2-3 gange om året. Evt. på samme måde, som du gøder din græsplæne.

Vanding af bambus

Ved nyplantning på friland skal jorden holdes fugtig indtil rødderne har fået fat. I krukker/plantekasser skal der vandes jævnligt – ligesom dine blomster. 

Gødning af bambus

Du kan brugen enhver NPK-gødning (i gamle dage hed det nitrophoska). Bambus gødes 2-3 gange om året (forår, sommer). Evt. på samme måde, som du gøder din græsplæne.

Klipning af bambus

Bambushækken kan stå uklippet og vedligeholdelsesfrit, eller kan med succes holdes som klippet hæk. Det afhænger af hvilket udseende du ønsker.

Sådan vokser/udvikler en bambus plante sig

Bambus gror ikke i etager som fx. liguster. De bliver større ved, at der kommer nye skud helt nede fra bunden. Når først rødderne er etableret, bliver skuddene længere efter et par år. Det er vigtigt, at bambus er velgødet og ikke for tørre, når de sætter nye skud, og skal blive store i en fart. Der går 2-4 år før de har nået den færdige højde, alt efter hvor store planter du starter med.

Hvornår på sæsonen kan jeg plante bambus

Vi dyrker alle vores bambus i potter, så du kan plante hele foråret og sommeren (fra når jorden er frostfri). Faktisk er det bedst at plante mens jorden er varm, så kommer rødderne hurtig i gang.

Hvor tæt skal jeg plante bambus

Vi anbefaler at plante med 75–100 cm. Fra midten til midten af planterne.

Hvor høj bliver bambus

Det er det mest stillede spørgsmål til Bambusplanteskolen. De højder, der angives på hver enkelt sort/plante, skal tages med stort forbehold, da mange faktorer spiller ind. Såsom jordbund (sandjord, lerjord) vind og sol/skygge, og i høj grad pasning med vand og gødning.

Et er dog sikkert: de anslåede højder gælder ikke i potter og plantekasser. I disse tilfælde bliver bambussen mere buskede og vokser ikke så meget i højden, derfor bør den købes i den ønskede højde, så det er pænt med det samme. Synes du at din bambus bliver for høj, kan den med fordel klippes.

Hvor meget breder bambus sig

Nogle bambus sorter er slanke og vokser mere opret, andre bliver mere buskede. Men jo ældre planten bliver jo mere bred er den også. Se brede på hver enkelt sort.

Hvor hurtigt vokser bambus

Det afhænger af vand, gødning mm. Jo bedre vækstbetingelser jo hurtigere vokser de.

Lys/skygge forhold for bambus

Bambus trives både i fuld sol og skygge. En blanding af lys og skygge er dog det bedste for bambus.

Stærke vindforhold for bambus

Bambus tåler fint vind, dog skal man være opmærksom på, at hvis det blæser meget, skal man tilsvarende også vande mere.

Jordforhold til bambus

Bambus kan lide varm og veldrænet jord. Sørg for at jorden i plantehullet er løsnet godt. Hvis jorden er kørt sammen, fra spor af maskiner, skal den hårde sål/overflade løsnes godt, evt. grubbes.

Det er en fordel at blande 10-20 % ren spagnum (uden kalk) i jorden, når man planter. Potteklumpen plantes ikke for dybt i jorden. Dækkes med ca. 1 cm jord. Bambussen vandes godt med en god grundvanding, så jorden falder godt til omkring potteklumpen. Bambus gødes 2-3 gange om året. Evt. på samme måde, som du gøder din græsplæne.

Hvordan klare bambus varme/sol

De nye sorter fra Well Born Africa klare bedre eksterm varme end de gamle sorter. Bambus planten forsvarer sig ved at rulle bladene sammen og derved mindske de fordampningen (overflade på bladene bliver mindre).

Hvordan klare bambus frost/vinter

Med de nye sorter fra Well-born Africa kan du sagtens plante bambus til medio november, så længe vejret tillader. Frost er den afgørende faktor, der udelukker bambusplantning.

De nye sorter er meget mere vinterhårdføre. Så hvis du planter i efteråret, har de allerede fået rødderne ud og i gang til næste forår. Bambus overvintrer fint i det danske klima og tåler ned til minus 25 grader. Det er helt normalt efter vinter, at bladene bliver lidt tørre/gule i spidserne. Dette forsvinder igen.

Kan man plante hvor der har stået bambus før?

Ja, det kan man. Jorden bliver ikke træt af bambus som med roser og frugttræer. Det er dog en fordel at blande almindelig spagnum i jorden inden plantning. (20-25% spagnum og 75–80% jord).

Er bambus stedsegrøn

Bambus smider ikke bladene som et løvtræ eller ligusterhæk om vinteren. Bambus er altså grøn hele året, dog vil den tabe nogle blade om vinteren og blive lidt tyndere. Men bladene kommer igen i foråret. Bliv ikke forskrækket, hvis du en morgen ser din hæk med en masse gule blade. Dette er helt normalt.

Bliv ikke forskrækket, hvis du en morgen ser din hæk med en masse gule blade. Dette er helt normalt.

Omkring november gør bambusser sig klar til vinteren ved at trække sukker stofferne ind i planten fra de overskydende blade, så den har noget at tære på i løbet af vinteren. Når de gule blade er væk, er der nok tilbage til at den er fin og stedsegrøn gennem resten af vinteren.
Det er muligt at plante de nye sorter fra serien Well born Africa Bambus indtil frosten lukker jorden.

Hvordan kommer jeg af med/graver jeg en gammel bambus op

Bambus rødder er ikke særlige dybe, det bedst at gøre om foråret når jorden er våd og fugtig hvor det er lettere at stikke en spade i jorden.

Bambus blomstring

Bambus blomstrer med et mellemrum på 50-100 år og dør derefter. Det skete for langt de fleste af den gamle sort fra Geografisk have i årene 1994 til 1998. Fra den oprindelige bambusplante kom en del nye sorter eks. Super Jumbo fra Bambusplanteskolen og Hareskov fra Dansk Bambuskultur og en række andre sorter fra mine kollegaer. Dog havde Thymes planteskole en blomstring allerede 15-20 år før i 1976.

Ud af frøplanterne fra denne blomstring, blev udvalgt sorterne Jumbo, Bimbo og Simba. De sorter er nu næsten 50 år gammel og i efteråret 2019, så jeg de første blomstrende bambus af sorten Jumbo. Her i Bambusplanteskolen sælger vi ikke mere sorterne Jumbo, Bimbo og Simba. I øvrigt er vi også holdt op med at sælge Super Jumbo. Disse er godt nok er 15-20 år yngre og derfor burde Super Jumbo kunne holde nogle år endnu før de blomstrer.

Der er dog et andet problem med sorterne som vi fremavlede efter blomstringen fra 1995. De er alle indavlede dvs. at de er bestøvet af sig selv. I begyndelsen groede de fint, men efterhånden er de svære at få til at gro og de bliver nemt gule og kedelige. På bambusplanteskolen er vi holdt op med at producere dem.

Leverer I?

Vi leverer i hele DK med vognmand. Er det små antal kan det være forholdsvis dyrt. Man kan maile (jumbobamboo@jumbobamboo.com) antal og størrelse, så vil vi oplyse en fragtpris. Normalt er prisen 500 kr. pr palle.

Åbningstid/afhentning?

Man kan afhente bambus fra Bambusplanteskolen, Næstvedvej 312, 4760 Vordingborg, eller lad os sende ud med fragtmand.

Vi er en engros planteskole, der kun producere bambus. Vi sælger til det meste af Europa og normalt har vi ikke åbent for besøgende. Vi kan dog godt finde de bambusplanter frem som du ønsker, så kan du selv komme og hente dem og spare fragten.

Når du bestiller dine Bambus, opgiv da mængde og højde i bestillingsformularen.

Tag kontakt, hvis du har et særligt ønske.

Plant bambus helt indtil november

Med de nye sorter fra Well-born Africa bambus kan du sagtens plante til medio november, så længe vejret tillader. Frost er den afgørende faktor, der udelukker bambusplantning.

De nye sorter er meget mere vinterhårdføre. Så hvis du planter nu i efteråret, har de allerede fået rødderne ud og igang til næste forår og du får hurtigt en færdig hæk til næste sommer.

Husk du kan sagtens bestille og hente på hverdage i efterårsferien – ellers sender vi fra dag til dag.

Venligste bambushilsner
Bambusmanden

Stor blue lizard bambus sort i haven

Hvor høj bliver bambussen?

Det er det mest stillede spørgsmål til bambusplanteskolen. De højder, der angives på hver enkelt plante, skal tages med stor forbehold, da dette er meget forskelligt. Mange faktorer spiller ind såsom jordbund (sandjord, lerjord..), vind og sol/skygge, og i høj grad af pasning (vand, gødning).

Et er dog sikkert: de anslåede højder gælder ikke i potter og plantekasser. I disse tilfælde bliver bambussen mere buskede og vokser ikke så meget i højden, derfor bør den købes i den ønskede højde, så det er pænt med det samme. Synes du at din bambus bliver for høj, kan den med fordel klippes.

.

Efterårs-bambus

Bliv ikke forskrækket, hvis du en morgen ser din hæk med en masse gule blade. Dette er helt normalt.

Her i november gør bambusser sig klar til vinteren ved at trække sukker stofferne ind i planten fra de overskydende blade, så den har noget at tære på i løbet af vinteren. Når de gule blade er væk, er der nok tilbage til at den er fin og stedsegrøn gennem resten af vinteren.
Det er muligt at plante de nye sorter fra serien Well born Africa Bambus indtil frosten lukker jorden.
Mvh. Bambusmanden

X