Nyheder

Plant bambus helt indtil november

Med de nye sorter fra Well-born Africa bambus kan du sagtens plante til medio november, så længe vejret tillader. Frost er den afgørende faktor, der udelukker bambusplantning.

De nye sorter er meget mere vinterhårdføre. Så hvis du planter nu i efteråret, har de allerede fået rødderne ud og igang til næste forår og du får hurtigt en færdig hæk til næste sommer.

Husk du kan sagtens bestille og hente på hverdage i efterårsferien – ellers sender vi fra dag til dag.

Venligste bambushilsner
Bambusmanden

Stor blue lizard bambus sort i haven

Hvor høj bliver bambussen?

Det er det mest stillede spørgsmål til bambusplanteskolen. De højder, der angives på hver enkelt plante, skal tages med stor forbehold, da dette er meget forskelligt. Mange faktorer spiller ind såsom jordbund (sandjord, lerjord..), vind og sol/skygge, og i høj grad af pasning (vand, gødning).

Et er dog sikkert: de anslåede højder gælder ikke i potter og plantekasser. I disse tilfælde bliver bambussen mere buskede og vokser ikke så meget i højden, derfor bør den købes i den ønskede højde, så det er pænt med det samme. Synes du at din bambus bliver for høj, kan den med fordel klippes.

.

Mest stillede spørgsmål om bambus

Vi modtager jævnligt mange spørgsmål, der henvender sig til plantning og vækst af bambus. Her finder du dem, der ofte går igen:

Hvor meget gror en bambus om året?

Bambus gror ikke i etager som fx. liguster. De bliver større ved, at der kommer nye skud helt nede fra bunden. Når først rødderne er etableret, bliver skuddene længere efter et par år.

Det er vigtigt, at bambus er velgødet og ikke for tørre, når de sætter nye skud, og skal blive store i en fart.

Der går 2-4 år før de har nået den færdige højde, alt efter hvor store planter du starter med.

Go bambus vækst
Søren Bambus.

Hvor tæt skal de stå?

Vi anbefaler at plante med 75 – 100 cm. imellem planterne.

Hvornår kan man plante?

Vi dyrker alle vores bambus i potter, så du kan plante også hele sommeren. Faktisk er det bedst at plante mens jorden er varm, så kommer rødderne hurtig i gang.

Leverer I?

Vi leverer i hele DK med vognmand. Er det små antal kan det være forholdsvis dyrt. Normal er prisen 500 kr pr palle.

Kan man plante hvor der har stået bambus før?

Ja det kan man. Jorden bliver ikke træt af bambus som med roser og frugtræer. Det er dog en fordel at blande almindelig spagnum i jorden inden plantning. (20-25 % spagnum og 75 – 80 % jord)

Efterårs-bambus

Bliv ikke forskrækket, hvis du en morgen ser din hæk med en masse gule blade. Dette er helt normalt.

Her i november gør bambusser sig klar til vinteren ved at trække sukker stofferne ind i planten fra de overskydende blade, så den har noget at tære på i løbet af vinteren. Når de gule blade er væk, er der nok tilbage til at den er fin og stedsegrøn gennem resten af vinteren.
Det er muligt at plante de nye sorter fra serien Well born Africa Bambus indtil frosten lukker jorden.
Mvh. Bambusmanden

Kvinde der arbejder med bambushæk

Plant bambus i november

Med de nye sorter fra Well-born Africa bambus kan du sagtens plante til medio november, hvis vejret tillader det.

De nye sorter er meget mere vinterhårdføre. Så hvis du planter nu i efteråret, har de allerede fået rødderne ud og igang til næste forår og du får hurtigt en færdig hæk til næste sommer.

F.eks Maasai ca 175 cm høj 450,00 kr, 10 stk for 4000 kr

Husk du kan sagtens bestille og hente på hverdage i efterårsferien – ellers sender vi fra dag til dag.

Venligste bambushilsner
Bambusmanden

Bambusmanden graver en Maasai bambus ned
Bambusmanden graver en Maasai ned

Well Born African

Serien består af Red Zebra, Blue Lizard, Deep Forest og Maasai. Afrikansk inspirerede navne, der fortæller noget om forskelligheden i farver og voksemåde. Red Zebra har smukke bordeauxrøde nuancer, Blue Lizard har blålige stængler, der er tydelige at se i direkte sollys. Deep forrest vokser sig vidunderlig smuk og bred, imens Maasai strækker sig lang og slank op mod himlen.
Det særlige ved bambus fra serien Well born Africa er at den er en hurtigt voksende, hårdfør og har unikke farver, der ses hele året rundt. Især de to sorter Red Zebra og Blue Lizard , er unikke i farverne og egner sig  godt til store dekorative krukker

Well Born Africa bambus er mere vinterhårdfør end de gamle sorter. Det er en ny og stærk bambus, der klarer sig bedre end de gamle sorter igennem en hård dansk vinter.

Dog er der altid en risiko fra at de tørrer ud om vinteren hvis potten er bundfrossen og dermed ikke kan tage vand op.  Så derfor skal man være ekstra opmærksom på de planter der står i krukker.
Husk at du altid er velkommen til at komme ud og se den nye serie af bambus og møde bambusmanden Søren, på Højvang Planteskole i Vordingborg.

Har du spørgsmål til den nye art er du velkommen til at kontakte Bambusmanden her

Om Fargesia Jumbo

Vi får mange forespørgelser på Fargesia Jumbo.

Det vi fortæller er, at Jumbo er den ældste af de sorter, der findes af de danske Fargesia. Den stammer fra en blomstring hos Thymes planteskole sidst i halvfjerdserne. Denne sort er altså over 30 år gammel og har samme far og mor linje, da alle de gamle Fargesia (have bambus-gul bambus ) kommer fra én plante, der blev delt af planteskoler og haveejere i danmark.

Den er nu så gammel, at vi ikke kan producere den på bambusplanteskolen, fordi den er blevet for degenereret og indeavlet og er meget modtagelig overfor f.eks. svampesygdomme som fusarium.

Derfor anbefaler vi,  at man i stedet planter de nye sorter, der bliver markedsført under navnet Well-born Africa Bambus. Bambusserne fra denne serie stammer alle fra vildfrø samlet ind fra kina, hvor de oprindeligt nedstammer fra. Disse er alle langt mere vitale og sunde end de gamle typer, der alle er krydsninger af bambus fra naturen i Kina. Dette gælder for fargesia Jumbo, Simba, Bimbo, Super Jumbo og en lang række andre gamle sorter.

I stedet for Jumbo sorten, anbefaler vi Deep Forest, Ivory Ibis eller Maasai, hvis du vil plante en bambus hæk. Blue Lizard eller Red Zebra egner sig begge til store krukker eller som solitære, da de begge bliver brede og buskede.

Venlige bambus hilsner
Søren Ladefoged

 

Søren planter bambus om sommeren

SOMMERTID ER PLANTETID

På bambusplanteskolen planter vi altid om sommeren. Vi planter mellem 20.000 og 30.000 små bambus i marken. De skal stå der i to år, så er de klart til at blive delt den efterfølgende vinter.
Vi producere alle salgsbambusserne i potter, så de kan plantes hele sommeren. Sommeren er netop den bedste tid at plante i, fordi:
  1. Jorden er dejlig varm, så bambusserne hurtigt får rødderne ud i jorden, og derfra fortsætte bare med at gro.
  2. Bambusserne ser altid bedst ud om sommeren, når de har fået nye blade. Så har man også i særdeleshed mulighed for at se forskellen på de forskellige sorter.
  3. Med de nye sorter fra serien Well-born Africa Bambus får man en mere vital bambus og man kan få store planter, der hurtig dækker.
  4. Fordi vi dyrker selv de store bambus i potter, kan vi levere en færdig bambushæk fra dag til dag.
Venlig hilsen
Bambusmanden

Højvang Plateskole på Elmia 2017

Så går turen til Sverige igen i år, der kan du møde os på Elmia i Jønkøping.

Der vil jeg vise de nye stærke sorter fra wellborn Africa serien. Bl.a. den nye Winther Joy, der er en krydsning mellem forskellige sorter og derfor er meget vital og gror vel i danske haver.

 

Ses vi måske?

 

Venlige bambus hilsner

Søren Ladefoged

X